Malheur Raid XL, 30 uur bikkelen en genieten

Geplaatst: juni 1, 2009 in Adventure Racen

Als je erover nadenkt is het menselijk lichaam toch een bijzonder iets. We kunnen veel meer dan we denken of het is gemaakt om veel meer te kunnen doen dan we denken.
Zaterdagochtend startte ik samen met Christophe mijn eerste 30 uurs race. 30 uur non-stop sporten.
Het was al aangegeven, het parcours zou killing zijn, en dat was het. Het werd een slagveld onder de deelnemers. Behoorlijk wat materiaalpech door de zwaarte van het parcours (veel blubber en losse stenen op de mtb paden) en blessures en/of uitputting.
Maar laat ik bij het begin beginnen. Zaterdagmorgen om 9 uur stond ik voor het eerst op skiken. (een soort lange skates of korte ski’s, dus een combi van skaten,skiën en langlaufen)
De avond ervoor kon je deelnemen aan de workshop en nu was het gaan met die dingen. Bijna 8 km rijden met heuveltjes erin. Een behoorlijk uitdaging want die dingen zijn groot en moeilijk stuurbaar. Terwijl ik rond reed was Christophe het water ingedoken om naar de andere kant van het meer te zwemmen waar ik aan zou komen. Daar aangekomen waren de rollen omgedraaid. Ik zwom het meer over en Christophe reed terug. Het beloofde een heet weekend te worden, de zon was al behoorlijk warm.
Hierna begon de race echt. Op de mtb werden we met een roadmap op pad gestuurd. Wat een etappe, 42 km met bijna 1000 hoogtemeters. Vooral de soms haast onberijdbare stukken bagger waren loodzwaar. Aangekomen bij het wisselpunt volgde er 4 km hardlopen en kwamen we via de trails bij een ruine uit waar we moesten boogschieten . We schoten 3 keer mis en werden bestraft met nog een straf oriëntatieloop van 2 km. Hierna mochten de benen even rusten en klommen we de kajak in. 18 km genieten van het mooie weer op de Viroin. Tussen de stroomversnellingen door propte ik een zak noten en gedroogd fruit naar binnen om weer een beetje in balans te komen qua koolhydraten. De weg terug moesten we hardlopend 1cp vinden om vervolgens in de `transition area` weer coördinaten in te gaan tekenen. Ondertussen was ik lang het gevoel voor tijd kwijt.
Hierna volgde er een pittige hardloop trekking met 350 hoogtemeters. Tot dan hadden we alle cp`s (= controlepunt) geprikt tot nummer 13. De omschrijving was `op een rots`. Ik geloof dat we iedere rots gezien hebben rond dat bos maar we konden hem niet vinden. Er liepen zeker 10 teams op ons in. Na meer als een uur zoeken hebben we hem uiteindelijk gevonden met als gevolg veel tijdsverlies. Na dik 3 uur moesten we de skikes weer aan voor een rondje van 7.5 km.
Nu lag de uitdaging in 2 andere dingen.

Het werd donker toen wij begonnen en 15 minuten later was het donker.Al snel brak er een onderdeel van Christophe zijn skik af. Gevolg wasdat hij moest rennen met skikes op de rug. Maar ook dit overleefden wezonder kleerscheuren.
De nacht was gevallen en die gingen we alfietsend in. 40 km met 1700 hoogtemeters oriënterend in een pikdonkerbos. Prachtig maar zwaar. Het eerste deel was ik nog fris en hoorde ikoveral de dierengeluiden in het bos. We zagen soms ogen van dieren inonze hoofdlamp. Maar rond de klok van 3 uur werd ik overvallen doorenorme slaap. Ik voelde steeds mijn ogen wegdraaien en was aan hetvechten tegen de slaap. Het was ook daar dat ik in een split second inslaap viel op mijn fiets en de berm in reed. Ondertussen konden we cp20 niet vinden en nadat we 2 weilanden inclusief prikkeldraad warenovergestoken probeerden we het nog eens. Het resultaat was dat we eenuur later in hetzelfde weiland stonden zonder cp 20 gevonden te hebben.
Toen zijn we verder gegaan om niet nog meer tijd te verliezen. Methet licht worden kwam ik over de slaap heen (en met wat hulp van 2NRG`s). Toen het licht was verwisselden we de mtb voor een loop van 20km en 750 hoogtemeters. Na het intekenen besloten we om van de 7 tehalen cp`s er 3 of 4 te vinden afhankelijk van de tijd. We moesten max9.30 bij de fietsen terug zijn. We prikten er toch nog mooi 5 en hiernagingen we verder op de mtb. 21 km en 700 hoogtemeters verder kwamen bijeen special task aan.
Een Via Ferrata, een oude ruine methoge wanden waar er spinnenweb hing van touwen en andere leukeklimdingen. Een van de 2 moest een parcours afleggen. Christophe zouklimmen en ik ging in het gras liggen naast Nico die al steeds in slaapviel. Het duurde 1 seconde en ik was weg. Een powernap van eenkwartiertje deed wonderen. Het was een grappig gezicht, iedereen dieeven ging liggen was in 1 seconde in slaap.
Het was een prachtig gezicht om al die klimmende mensen te zien hangen aan de hoge muren.
Ivm met de tijdslimiet hadden we nog 1 uur en 6 minuten om een run and bikete doen. We kozen 2cp`s en liepen ons het ongans. Onderweg kwamen we erachter dat die ene echt te ver was en we het niet zouden halen. Danmaar 1 cp knippen ipv 2.
Teruggekomen was ik toch niet helemaalhelder van geest was toen we weer op de mtb stapten. Eerst vroegChristophe waar mijn rugzak was toen ik aan kwam lopen met mijn fiets.Oh ja, mijn rugzak. Toen ik terug kwam en op mijn fiets wilden stappenvroeg hij wat voor fiets ik nu toch had. Ik keek nog eens en had gewooneen fiets gepakt met een wit zadel. Maar bij nadere inspectie was hetook maar een klein stukje wit en vooral grijs.
We reden met eenander team de laatste 20 km en dat ging behoorlijk hard. Nog maar eens450 hoogtemeters. Uiteindelijk kwamen we bij het meer aan en was delaatste special task in zicht.
Met een autoband en jespullen naar de finish zwemmen. Nu is mijn autoband niet erg groot enmijn fiets bijna nieuw. 1 en 1 is 2. Ik heb mijn fiets laten liggen enben zonder over gegaan. Halverwege hing aan een boei nog een cp alstoetje. Na de finish moest ik nog wel even 3 km rennen om mijn fiets opte halen maar beter dat dan geen fiets meer.
Moe maar heel voldaan kwamen Christophe en ik na een dikke 30 uur racen over de finishlijn.
Hoeveelstewe nu geworden zijn weet ik eigenlijk niet. We hebben uiteindelijk 6cp`s van de 45 laten liggen. Wel zijn de kanjers van ons Malheur teamNico en Jacqueline 3de geworden, Top!! Na een heerlijk buffet en eenpaar Malheur biertjes ging om 21 uur bij mij het licht uit om vo om 7weer de ogen te openen.
Terugkijkend was het weer een enormegrensverlegging. Ik blijf het een bijzonder fenomeen vinden dat jelichaam zomaar 30 uur kan sporten. Ik merk dat ik steeds wat sterkerword. Ik weet beter hoe te eten (daar is oa Herbalife voor uitgevonden)en wat ik wel en niet bij me moet hebben. Iedere race leer ik weer watbij, dat is ook het leuke als je steeds met iemand anders raced. Binnenhet Malheur team heb ik nu met alle mannen geraced. Allemaal hebben zehun tips en tricks en daar doe ik mijn voordeel mee.
De schade nadeze prachtige race is redelijk beperkt gebleven. Wat stijfheid, veelschrammen op armen en benen, blauwe plekken, schuurplekken en 5 teken.Je wordt er in ieder geval niet mooier van.
De beroemde Rohloff naafop/en mijn mtb hebben perfect werk verricht. In al het fietsleed van dedeelnemers liep de mijne gesmeerd. (er waren oa 3 derailleurs kapot)
Roelen Wim hebben een geweldige uitdagende race neergezet waar alle teamsvan genoten en geleden hebben. Het was weer een mooi Pinksteren!
Onderstaande foto`s zijn gemaakt bij/na de start door Ingrid. In de loop vd week volgen er meer.
De12 uurs race van Ingrid en Simone was ook onvergetelijk. Langer danverwacht en niet helemaal op de route. Ze zijn op plaatsen geweest waarniemand is geweest. Oriënteren is een kunst apart. Misschien (hopelijk)volgt er nog een verslag van Ingrid.

Advertenties
reacties
 1. Petra schreef:

  Tjemig Martine, wat een machtig verhaal weer. Ik sta versteld van wat je doet, hoe je het doet, en het allemaal DOET! Geweldig. Ingrid en Simone hebben hun eigen race gemaakt….fantastisch!
  Ik denk dat we allemaal wel om een hoekje mee hadden willen kijken…..

 2. cloike schreef:

  Ik kan de opmerking van petra delen, ge-wel-dig hoor. Je bent een motivatie voor velen wedden? Wist helemaal niet dat je ook in actie gemakkelijk in slaap kan vallen, je schreef erover met je mtb in de berm, sta er van te kijken!

  Ben erg benieuwd naar al je volgende wedstrijden..
  Ook knap werk van Ingrid zou leuk zijn als ze ook een verslag erover zou schrijven…

  knap werk ladie’s

 3. Wendy schreef:

  misschien lees ik er over heen, maar wat is een ‘cp’ in hemelsnaam?

 4. martine schreef:

  @wendy;:-) sorry, cp is een controlepunt. Een soort knipkaart die je moet vinden via orienteren. Die ligt dan in de bosjes of hangt aan een boom.

 5. Rick schreef:

  Tjongejonge wat weer een evenement. Je weet ze wel uit te kiezen. Maar ik weet zeker dat je hier weer lang van zult nagenieten.

 6. JeeWee schreef:

  Waanzinnige prestatie dat jullie zoiets kunt volbrengen.
  Respect voor de sportvrouwen Martine en Ingrid.

 7. Jess schreef:

  STERK!!! en ikke vandaag zagen over mijn stijve benen van de 20km 😉
  GOED GEDAAN!!!

 8. Jacqueline schreef:

  Wat een fantastisch verslag over zo’n waanzinnig avontuur. Je hebt weer een topprestatie geleverd.

 9. Wendy schreef:

  oh nou snap ik het……..en je kan niet spieken onderweg waar de andere(n) zo’n controle punt vinden?

  Klinkt als een enorme prestatie, ik ben nu al halfdood omdat ik vandaag 20 km gewandeld en 11 km hardgelopen heb 🙂

 10. martine schreef:

  @wendy; dat kun je proberen maar als zij fout orienteren doe jij het ook. Bovendien is het veld heel snel verdeeld en zie je soms uren niemand.

 11. John schreef:

  Het menselijk lichaam kan inderdaad veel meer dan je denkt, maar ik weet wel zeker dat wat jij zo uitspookt, maar weinig lichamen aankunnen. Respect!

 12. rencapy schreef:

  Verbluffend dat het lichaam niet gewoon ‘nee’ zegt na verloop van tijd. Weer een grens verlengd. Ik ben benieuwd waar jouw eindpunt ligt. Misschien bij een run-bike-run naar Saturnus?

 13. Jeroen schreef:

  Moet er niet aan denken om dit allemaal te doen. En ik denk toch dat ik ook een menselijk lichaam heb. Al vaker gezegd een kanjer ben je!!

 14. karin schreef:

  help wat een actie weer … ik vind het al heftig om na een dagje van 80 km fietsen nog een nacht te werken 🙂

 15. John schreef:

  Puff…. doodvermoeiend lijkt het me. Jullie zijn echt bikkels.
  Mooi verslag van een mooi evenement en dito prestatie. Wanneer kunnen we een verslag van Ingrid tegemoet zien? Waarschijnlijk heb je ook nog eens nergens last van.

 16. Ruthje schreef:

  HEFTIG! moet echt wel geweldig geweest zijn, ‘k heb in ieder geval mee genoten via je verslag!Proficiat met jullie knalprestatie!!

 17. Fred schreef:

  …En ik vind het al zwaar om na een dagje strand weer te gaan werken 🙂
  Als ik jonger was had ik heel misschien ooit zoiets uitgeprobeerd maar ik zou nu constant in slaap vallen, in allerlei bermen en sloten tegelijk! Erg knap dat je dit allemaal kunt doen.

 18. Jannet schreef:

  Leuk hoor, zo’n dagje spelen in de natuur:-)
  Wat ik alleen niet snap is hoe je weet wanneer je moet stoppen. Klinkt er een eindschot of zo? En als je dan ergens halverwege bent?

 19. martine schreef:

  @jannet; 🙂 je hebt hier en daar tijdslimieten. Dat zorgt ervoor dat je bepaalde cp`s niet meer kan halen. Uiteindelijk kom je dus allemaal zo rond dezelfde tijd bij de finish. Alleen met het verschil dat de een alle cp`s heeft en de ander er een paar mist of een heleboel mist.
  Een soort cutoff times als bij een ultra. Dan moet je stoppen, hier kun je dan bv een etappe overslaan en doorgaan met de volgende. Je moet dus onderweg keuzes maken, haal ik iets of niet qua tijd. Snap je???

 20. Jannet schreef:

  Aha, gesnopen. Dat zouden ze bij ultra’s ook eens moeten invoeren, etappes overslaan:-)

 21. Mooi verhaal, en een mooie uitdaging.
  Lekker grenzen blijven verleggen.

 22. hans schreef:

  wat een geweldige prestatie. echt super. ik zou daar dus niet zo gauw aan beginnen, denk ik… echt geweldig

 23. Ronald schreef:

  en ik maar denken dat een roparun zwaar is.. diep respect voor jullie meiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s